Budapest, 2008. November 5. (MTI) – Lehet-e valóságos világtörténelmi jelentősége Barack Obama elnökké választásának, vagy csak az amerikai elnök megválasztását követő szokásos és múlékony eufória tanúi vagyunk? Ezt kérdezte a Magyar Távirati Iroda külpolitikai szerkesztősége Bokor Páltól, a Barack Obama szupersztár címmel most megjelent könyv szerzőjétől, aki a Reagan korszakban az MTI washingtoni tudósítója volt.

A több Amerikáról szóló könyvet jegyző szakértő szerint bármi történjék Obama első négyéves periódusában, elnökké választása önmagában is világtörténelmi jelentőségű. Bokor úgy véli, hogy ”Franklin Delano Roosevelt megválasztása óta, ami később a szövetségesek második világháborús győzelmének volt az egyik legfontosabb biztosítéka, illetve Ronald Reagan megválasztása óta, ami viszont a magát szocialista világrendszernek nevező autokratikus államszövetség összeomlásának egyik személyi feltétele volt, nem történt ilyen fontos változás a Fehér Házban”.

Minden amerikai elnök nagy befolyást gyakorol a nemzetközi események menetére. Most 233 éve először fordult elő, hogy fekete bőrű elnököt választottak. Ez nem csupán az amerikai demokrácia fejlődéstörténetében mérföldkő és nem csak a Martin Luther King féle álom beteljesedése. Ez a fejlemény azonnali következményekkel jár majd a nemzetközi kapcsolatokra. Már a mai naptól, de a január 20-i beiktatástól kezdve különösen, számítani lehet az Egyesült Államok és a fejlődő országok közötti kapcsolatok javulására, nemcsak Kína és India vonatkozásában, hanem ennél érzékenyebb területeken is.

Obama három markáns külpolitikai ígéretet tett a kampányban. Azt ígérte, hogy bezáratja a guantanamoi börtönt, kivonul Irakból és elfogatja Osama bin Ladent, a 2001-évi New York-i terrortámadás felelősét. Ha ez sikerül, ezzel a ”korbács és mézes madzag” hagyományos amerikai politikájának egy intelligensebb korszakát nyitja meg a Közel-Keleten is. Amerika eladósodása nyolc év alatt nagyrészt az iraki háború miatt kétszereződött meg, s egy amerikai gazdasági visszaesés, mint épp az elmúlt hónapban tapasztaltuk, képes megrázkodtatni az egész világgazdaságot.

Magyarországnak különösen érdemes lesz odafigyelnie arra, mit csinál a törvényhozásban is jó pozíciókkal induló új amerikai elnök. Ugyanis Obama népegészségügyi programja, az alternatív energiák fejlesztésére vonatkozó elképzelései, valamint a pénzügyi rendszer szabályozására vonatkozó terveinek sikere vagy kudarca Budapesten éppoly tanulságos lehet, mint Washingtonban. – nyilatkozta Bokor Pál az MTI-nek.

(MTI-Panoráma szerkesztőség híre, 2008 november)

FacebookTwitterGoogle Bookmarks