Az úgynevezett Y generáció ifjú tagjai más életformát követnek, mint akár közvetlen elődeik. Rúluk van szó Iván Kati This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. – Chatcsaták című, az Atlantic Press Kiadónál megjelent regényében, amely szórakoztató és játékos formában – no meg az elmaradhatatlan megható happy enddel – e réteg mindennapjait mutatja be, érzésem szerint nagyon meggyőzően és hitelesen. Ezek a fiatalok arról ismerszenek meg, hogy többet ülnek a számítógép előtt, mint a kávézókban, inkább ismerkednek az interneten, mint a Duna-parton. Életük a monitor előtt zajlik, ott tartják a kapcsolatot sok-sok virtuális barátjukkal, ott szövődnek szerelmeik, sőt ott is csalják meg párjukat. Sajátos életmód ez – sajátos helyzetekkel.

Különösen a férfi főhős jellegzetes mai fiatal (vagy majdnem-fiatal, hiszen már harmincas, viszont úgy él, mintha éveinek száma kevesebb lenne egy tízessel). Idejét a munka és a karrier, a haverok, a számítógép, no meg a szerelmi játszadozás tölti ki. Az életében előforduló nőket felcserélhetőnek tekinti, ha az egyik elment, máris fellép az internetre, hogy a „katalógusból” beszerezze a következőt. Ezért aztán, amikor a megszokott közösségi oldala hirtelen megszűnik, teljesen összezavarodik, mint az az ember, aki a baráti körét vesztette el.

Persze, regényről van szó, és nem szociológiai tanulmányról, így a pár női tagja nem pontosan ezt az életmintát követi. A csalódott leány, aki nem képes túllépni csapodár kedveséhez fűződő érzelmein, a való világban próbálja megvetni a lábát. Viszont ő is a „legtrendibb” terepeket: a plázát, a kávézót és a strandot járja végig feledést keresve. Aztán megadja magát a szerelemnek – meg talán az általános szokásoknak –, és visszatér a semmire sem kötelező anonim virtuális térbe, s ő is szélhámoskodni kezd.

A regény így egyszerre két dolgot mutat be. Azt, hogy ez a világ más, mint az egy évtizeddel korábbi (erre jó példa, amikor a főszereplő fiatalember szinte elmenekül egy hagyományos filmet játszó klasszikus moziból). De ugyanakkor azt is ábrázolja, hogy hiába a megváltozott környezet, lehetőségek, szokások és technikai háttér, a hangzatos Y generáció elnevezés, az emberi érzelmek alapvetően mégsem változnak. A szerelem az szerelem marad.

Szabados Bea
FacebookTwitterGoogle Bookmarks